Rouw en verlies

Op een bij jou passende manier afscheid kunnen nemen en verder gaan in je eigen leven

Er zijn verschillende vormen van verlies. Denk hierbij aan het overlijden van dierbare mensen. Of aan echtscheiding, verhuizing, inbraak of brand. Verder zijn er biologische verliezen die met het lichaam te maken hebben zoals functieverlies, ziekte of amputatie en er zijn onder andere ook sociale verliezen zoals reorganisatie en ontslag.

Als je iets belangrijks hebt verloren dan voel je je vaak innerlijk geamputeerd en afgesneden. Er is iets weggenomen wat een grote leegte heeft laten ontstaan in jouw leven. Het is soms adembenemend, zo zwaar kan het aanvoelen. Bij ieder soort verlies zijn een aantal aspecten kenmerkend. Ieder verlies dat je mee maakt is dan ook heel persoonlijk.

Mensen waarvan bijvoorbeeld een dierbare persoon is overleden spreken vaak over een periode van vóór en na het overlijden van de geliefde persoon. Alsof een stuk van hun op dat moment is bevroren.
Als er een tijd overheen is gegaan dan geeft de sociale omgeving welgemeende adviezen zoals “nu moet je de draad weer oppakken en doorgaan met je leven” terwijl het voor jou voelt als of het gisteren is geweest dat je dierbare is overleden. En als je al zou willen doorgaan met je leven hoe moet dat en hoe geef je dat dan vorm.

Herken jij je in het bovenstaande? Zoek jij naar een weg om je leven weer op te pakken na een verlies om het opnieuw vorm te geven? En wil jij – op een manier die aansluit bij het verlies – goed afscheid kunnen nemen?

Ik begeleid je graag als coach en bied je een luisterend oor. Samen kijken we hoe je met het verlies kunt leren omgaan. Samen staan we stil bij wat het allemaal voor jou betekent, werken we aan aanvaarding en sta ik naast je als je stappen gaat zetten om nieuwe doelen in je leven te vinden. Dit doen wij onder andere met onderzoek op verschillende niveau’s en met een ritueel om het proces tastbaar te maken.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook als je het nog niet weet of je hier iets mee wil. Bij een kopje koffie of thee krijg je helder wat de mogelijkheden zijn en kun je daarna rustig beslissen.

Aanbeveling boek:
Marie-Claire van der Bruggen
“Het sprookje van de dood”

Ilona Hoffmann Coaching

Life Coaching Praktijk Hoffmann
Het Groen 19
5511 AC Knegsel

Telefoon: 06-19716276
email: hoffmannveldhoven@gmail.com